Hoe werkt een warmtepomp

Het veranderende klimaat is de reden dat steeds meer huishoudens naar alternatieve methodes zoeken om hun woning zonder fossiele brandstoffen te verwarmen. Er is tegenwoordig keuze uit diverse alternatieven, de ene methode is effectiever dan de andere methode. Naast de keuze voor zonnepanelen is ook de warmtepomp in opmars. Hoe werkt een warmtepomp?

Met een energie vergelijk is het tegenwoordig ook mogelijk om voor groene energie te kiezen. Tijdens een energie vergelijk kun je de energiemaatschappij kiezen die jou enkel energie levert die niet gewonnen is uit fossiele brandstoffen. Maar dan nog ben je afhankelijk van een energiemaatschappij. Het is met een warmtepomp mogelijk om in ieder geval gedeeltelijk onafhankelijk van een energiemaatschappij te worden. Er wordt wel eens gedacht dat een warmtepomp een nieuwe techniek is, maar dit is het niet. De techniek is namelijk al jaren geïntegreerd in koelkasten. In tegenstelling wat veel mensen denken, koelt een koelkast niet, maar onttrekt het warmte uit de koelkast, waardoor de inhoud koel wordt. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt voor een warmtepomp voor het verwarmen van de woning.

Techniek van de warmtepomp

Bij een warmtepomp in een koelkast wordt warmte onttrokken aan de koelruimte en uitgeblazen in de ruimte. Bij een warmtepomp voor het verwarmen van een woning, wordt warmte onttrokken uit lucht, grondwater of uit de aarde en vervolgens naar het centrale verwarmingssysteem getransporteerd. Dit alles vindt plaats in een gesloten systeem waarin koelvloeistof, oftewel een koudemiddel de basis vormt. Het koudemiddel doorloopt in het gesloten systeem diverse fases. Het wordt verdampt, gecomprimeerd, gecondenseerd en geëxpandeerd. In de warmtepomp zitten onderdelen die hiervoor zorgen. In de verdamper wordt de druk op het koudemiddel verlaagd om zo warmte aan de omgeving te onttrekken. Het koudemiddel wordt gecomprimeerd, dus samengeperst in de compressor. Hierdoor stijgt de temperatuur en wordt de damp verhit. De verhitte damp stroomt vervolgens door naar de condensor. De condensor zorgt ervoor dat de warmte wordt doorgevoerd naar het centrale verwarmingssysteem. Het koelmiddel stroomt dan door naar een smoorventiel. Hier wordt de druk verminderd en de afgekoelde koelvloeistof stroomt opnieuw door naar de verdamper om weer warmte te onttrekken.  Soorten alarmsystemen: Prijzen & Mogelijkheden

Voordelen warmtepomp

Een warmtepomp heeft veel voordelen. Met een warmtepomp is het mogelijk om geen gas meer te gebruiken. Een warmtepomp heeft uiteraard wel brandstof nodig om te werken, maar dit hoeft geen gas te zijn. De compressor kan aangedreven worden op elektriciteit. Is de elektriciteit groen, dan stoot je in het geheel geen CO² uit. Er wordt immers geen gebruik meer gemaakt van fossiele brandstoffen. Door een warmtepomp te installeren zal ook het energielabel van je woning verbeteren. Dit heeft weer tot gevolg dat de waarde van de woning stijgt. Ook is een warmtepomp nagenoeg onderhoudsvrij en kun je er niet alleen je huis mee verwarmen. In de zomer gebruik je hem als airconditioner. De aanschafprijs kan een nadeel zijn, maar met een subsidie die de overheid nog tot 2021 verstrekt, is de aanschafprijs te verlagen. Vraag info bij Stop de dief.